نوع و سطح فعاليت های پژوهشی يکی از شاخص های اصلی توسعه و پيشرفت محسوب می شود. اگر پژوهشي صورت نگيرد دانش بشری افزايش نخواهد يافت و دچارسکون و رکود خواهد شد. بدون انجام پژوهش امور آموزشي نيز از پويايی و نشاط لازم نيز برخوردار نخواهد بود. همه آن چه که به عنوان پيشرفت علوم در اعصار مختلف تاريخ می شناسيم حاصل تلاش افرادی است که در کار خود رويکردی پژوهشی داشته اند و ذهن پرسشگرشان همواره محرکی برای فعاليت های پژوهشی آنان بوده است.
منظور از رويکرد پژوهش مدار در آموزش آن است که در تمام سطوح و مقاطع آموزشی شيوه های تدريس به گونه ای باشد که دانش آموزان به مطالعه کتاب های درسی اکتفا نکرده و خود با بررسی منابع موجود در موضوع هاي درسی به گسترش دانش خويش بپردازند. در رويکرد پژوهش مدار دانش آموزان چگونه آموختن را می آموزند و قادر خواهند بود که به شيوهای علمی دانش خود را توسعه بخشند.
توسعه پايدار و همه جانبه درهر کشوری به نحو قابل توجهي در گرو گسترش کمي و کيفي فعاليت های پژوهشی آن کشوراست. دانش آموزان امروز پژوهشگران فردا هستند که با تلاش خود مي توانند به گسترش مرزهاي دانش بپردازند. آموزش موثر روش هاي بهينه پژوهش ضامن موفقيت پژوهش های آتی خواهد بود.
بديهی است که گسترش پژوهش در گرو تعامل سازنده تمام بخش های آموزشی و پژوهشی کشور مي باشد و هيچ يک از سازمان ها به تنهايی نمي توانند به بهبود وضع پژوهش در کشور کمک کنند. بنابراين، پيشرفت در اين زمينه نيازمند عزمی ملی در اين خصوص و توجه به جايگاه پژوهش در زمينه های مختلف است.
دپارتمان پژوهش و توسعه مجتمع فرهنگی آموزشی ربانی با برقراری رويکرد پژوهش مدار نقش موثری در ارتقاء سطح نوآوری وتولید دانش دارد، و همواره بر آن بوده ، تا ارتباط مستحکمی بین حوزه های تولید و مصرف علم و همچنین آشناسازی دانشآموزان با آخرین دستاوردهای علم و فناوری برقرار سازد و با تمرکز در راستای افزایش مهارت ها واستعداد های دانش آموزان در حوزهی مسائل اجتماعی و علمی و با به چالش کشاندن علوم پایه سعی بر افزایش آگاهی بنیادین دانش آموزان ، شکوفایی خلاقیت ،افزایش مهارت و افزایش اثر بخشی دانش آموزان در اجتماع داشته است. دانشآموزان مجتمع فرهنگی آموزشی ربانی در طول هر سال تحصیلی در مسابقات، نمایشگاهها و رخدادهای علمی پژوهشی در یک رقابت سازنده در عرصه داخلی و بینالملل حضور یافته و دستاوردهای قابل توجهی به ارمغان میآورند.
در راستای نیل به اهداف آموزش و پرورش و تربیت دانشآموزانی مستعد، پرتلاش و پژوهشگر، اهداف ذيل تعیین و پیگیری میشود:
- پرورش یکنواخت و هماهنگ دانشآموزان در تمامی ابعاد علمی، اجتماعی و فرهنگی
- باز بينی، توسعه و درصورت نياز اصلاح سند پژوهشی شش ساله.
- تدوين راهكارها و شيوه عمل در پژوهش دوره راهنمايی به منظور تداوم آن در سطح دبيرستان .
- تكميل تخصصی سازی پايههای انجمنهای پژوهشی در زمينههای فوق الذكر.
- برگـزاری بازديدهای علمی منظم در ارتباط با انجمنهای پژوهشی .
- شركت فعال در مسابقات وهمايشهای علمی.
ابعاد دانش آموزی:
- پرورش يكنواخت و هماهنگ دانش آموزان در تمامی ابعاد علمی، اجتماعی و فرهنگی.
- ايجاد انگيزه در جهت يادگيری كاربردی تر دانش آموزان.
- تقويت روح پژوهشگری در دانش آموزان.
- شناسايی زمينههای مورد علاقه دانش آموزان.
- آشنايی دانش آموزان با رشتههای دانشگاهی.
- پرورش توانايی فعاليت گروهی و مديريت دانش آموزان.
- بستر سازی جهت نتايج كارآمد تر در كنكور سراسری، المپيادهای علمی و مسابقات علمی و پژوهشی.